BESPLATNA DOSTAVA ZA SVE PORUDŽBINE U IZNOSU OD PREKO 3000 DINARA

cart 0

VAŠA KORPA JE PRAZNA


Koje preglede treba uraditi pre planiranja trudnoće?

Redovni godišnji ginekološki pregledi su izuzetno značajni i za period planiranja trudnoće i začeća
Marijana Rajić11.05.2021

Pripreme za trudnoću i eventualno začeće podrazumevaju određenu grupu obaveznih pregleda i analiza kod oba partnera. Ukoliko žena koja planira trudnoću ide na redovne preglede, nema hronične tegobe, a primarna dijagnostika pokaže da su rezultati dobri, u periodu od godinu dana bi trebalo da do trudnoće dođe. Detaljnije o tome šta je sve potrebno i poželjno uraditi, za eKliniku objašnjava ass. dr sci.med. Radomir Aničić, specijalista ginekologije i akušerstva.

Brisevi, PAPA test, ultrazvuk

– Sve što se inače radi na redovnim godišnjim ginekološkim pregledima je polazna osnova i za ove, pre željenje trudnoće a to su, u prvom redu cervikalni i vaginalni briseviPAPA (Papanikolau) test i kolposkopija (pregled grlića materice kolposkopom). Takođe je obavezno uraditi briseve na Hlamidiju, Mikoplazmu i Ureaplazmu – savetuje dr Aničić.

Što se tiče ostatka pregleda, najpre obavezno dolazi na red ultrazvučni pregled (vaginalnom sondom) kako bi se utvrdilo objektivno stanje materice, pravilnost uterusa, kakvi su jajnici (da nema nekih promena ili cista), i da li na jajovodima postoji zapušenje.

Prohodnost i začepljenje jajovoda

Ako je jajovod ekstremno izmenjen tj.ako se u njemu skuplja tečnost, to se može videti na ultrazvučnom pregledu.

– U slučaju da je jajovod zapušen ali u njemu nema tečnosti, ova okolnost može da napravi problem i da ne dolazi do začeća. U tom slučaju radimo jednu drugu metodu koja se zove histerosalpingografija – kaže dr Aničić i objašnjava da se ova procedura odvija tako što se pacijentkinji koja spava ubrizgava kontrastni rastvor kroz grlić materice, urade se tri rendgenska snimka i vidi se prohodnost jajovoda. Ovaj pregled se ipak savetuje samo ako u toku od godinu dana pokušavanja ne dođe do trudnoće, dodaje.

Postoje i određene analize koje mogu da se rade ako je pre trudnoće bilo više pobačaja ili postoji rizik od trombofilije. Tu su i neke analize vezane za štitnu žlezdu i određena antitela, međutim, one takođe ne spadaju u primarnu već u sekundarnu dijagnostiku.

Praćenje ovulacije moguće u kliničkim ali i kućnim uslovima

– Ako želimo da pratimo ovulaciju, metoda za to se zove folikulometrija. Pacijentkinja dolazi na ultrazvučne preglede otprilike od 6.dana ciklusa ako su ciklusi redovni (na 28 dana), i ovulacija bi mogla da usledi uslovno rečeno 13.dan. To ne mora da znači ništa, jeste neko pravilo ali kao što znamo, kod žena sve zavisi od hormona – kaže sagovornik eKlinike i dodaje da se na taj način ultrazvukom utvrđuje rast i razvoj folikula. Folikulometrija predstavlja precizno merenje jer prati i meri folikul, određuje se kada puca i onda se sugeriše ili trenutak za odnos ili za inseminaciju.

Dr Aničić podseća da ovulacija može da se prati i u kućnim uslovima. Postoje preparati u apotekama u vidu tračica, i oni su pouzdani na tom nivou da mogu da ukažu na mogućnost ovulacije u naredna dva dana. Prednost ove metode je svakako u tome što je manje zahtevna.

– Mit je da u svakom ciklusu dolazi do ovulacije. Ovulacija može da izostane ili da se menja usled hormonskog disbalansa, a kako godine idu, svakako opada – objašnjava doktor.

Ass. dr sci.med. Radomir Aničić, specijalista ginekologije i akušerstva ističe značaj redovnih pregleda i u smislu priprema za trudnoću Foto: privatna arhiva

Važnost edukacije i značaja redovnih pregleda

Za dobro reproduktivno zdravlje obavezno je i da se žene što više edukuju i ne propuštaju godišnje ginekološke preglede (bar jednom godišnje za one koje nemaju probleme). Pacijentkinje koje imaju neku simptomatologiju i tegobe treba da obavljaju preglede u odnosu na to šta leče.

– Taj godišnji pregled je jako bitan jer je pretpostavka da neka promena, ako se i desi, ne može da progredira toliko da ne može da se reši. To je pogotovo važno zbog skrininga karcinoma grlića materice ali i zbog tumora jajnika. Kod nas je veliki problem skrining tumora jajnika budući da je to podmukla bolest koja, nažalost, daje simptome tek kada je u odmakloj fazi koja nije dobra. Ono što se još radi ako se na ultrazvučnom pregledu ustanovi da su jajnici značajno izmenjeni, jesu vrednosti tumorskih markera – kaže sagovornik eKlinike.

Muškarcima, ipak, lakše

Muški deo para koji se sprema za začeće treba da uradi spermogramspermokulturu i na osnovu toga se jasno vidi da li je sve u redu. Ako nije, upućuju se urologu. Takođe, brisevi se podrazumevaju – ako se kod žene vidi neki problem u brisevima, oba partnera moraju da se leče i da se tek onda pristupi pokušajima za ostvarivanje trudnoće i roditeljstva.

visa mastercard maestro dina american express banca intesa visa mastercard