BESPLATNA DOSTAVA ZA SVE PORUDŽBINE U IZNOSU OD PREKO 3000 DINARA

cart 0

VAŠA KORPA JE PRAZNA


Dr Milica Nikolić Urošević: Da li su nagle promene srčanog ritma opasne?

Kada vam srce kuca ubrzano ili otkucaji preskaču nekoliko sekundi, možete imati čudan osećaj u grudima, vratu ili grlu. Ovaj prolazni osećaj zove se palpitacija srca i uglavnom nije razlog za brigu, ali ako se javlja često…
Prim. spec. dr. med Milica Nikolić Urošević11.05.2021

Srčane palpitacije su simptom koji oslikava neprijatne subjektivne doživljaje vezane za poremećaj srčanog rada. Najčešće se opisuju kao lupanje srca, ubrzano sa  više od 120 otkucaja u minutu, ili usporeno sa manje od 45 otkucaja u minutu. Neki osećaju preskakanje ili nepravilan rad srca,  neodređene tegobe u predelu grudnog koša. Pojedini pacijenti opisuju simtome kao da im srce „zastane“ ili kao da im je „srce zapelo u grlu“.

Veoma neprijatni simptomi

Srčane palpitacije se relativno često javljaju spontano. Njihova češća pojava deluje uznemirujuće na pacijenta.
Iako nespecifičan simptom, lupanje srca mnogi pacijenti doživljavaju veoma dramatično, jer su često praćeni strahom od ozbiljnih srčanih problema pa i infarkta. Lupanje srca može biti praćeno osećajem nedostatka vazduha, znojenjem, vrtoglavicom, otežanim disanjem, panikom.

Uzroci

Palpitacije mogu da izazovu nedovoljan unos vode, gubitak tečnosti i poremaćaj elektrolita izazvanom visokim spoljašnjim temperaturama ili usled intenzivnog povraćanja i proliva. Palpitacije su česte su i posebno aktuelne u vreme epidemija zbog preteranog znojenja izazvanog virusnim ili bakterijskim infekcijama koje su praćene povišenom temperaturom. Javljaju se i kod bolesti štitne žlezde.

Stres i brige „guše“

Srčane palpitacije nastaju i kao posledice fizičke i emocionalne iscrpljenosti, usled dugotrajnog izlaganja stresu, preteranog rada na računaru, nedovoljnog spavanja, preterane brige… Nastaju i kod upotrebe nekih lekova iz grupe diuretika ili lekova za lečenje astme.

Ukoliko se nekontrolisano pije kafa, puše cigarete ili preterano koristi duvan,  koriste stimulativni preparati, palpitacije se javljaju češće i predstavljaju problem koji u osnovi ima neku bolest.

Srčane palpitacije koje se sporadično javljaju, nisu alarm koji bi pacijenta doveo do doktora. Najčešće su benigne prirode i javljaju se kao posledica loših životnih navika i preterivanja.

Kada je vreme da se zabrinete

Međutim, srčane palpitacije mogu biti uvod u ozbiljne zdravstvene probleme i pogoršanje već postojećih hronične bolesti kao što je hipertenzija ili dijabetes, čime se povećava rizik od neželjenog kardiovaskularnog događaja.

Preporuka za pacijenta kome se palpitacije javljaju češće i duže traju, da se jave izabranom doktoru na pregled. Izabrani lekar će uraditi pregled srca, izmeriti krvni pritisak, proveriti laboratorijske analize, odrediti nivo kalijuma u serumu, proveriti nalaz urina, uraditi EKG i proceniti da li su palpitacije znak ozbiljne bolesti i da li zahtevaju dodatnu dijagnostiku.

visa mastercard maestro dina american express banca intesa visa mastercard