BESPLATNA DOSTAVA ZA SVE PORUDŽBINE U IZNOSU OD PREKO 3000 DINARA

cart 0

VAŠA KORPA JE PRAZNA


Da li mogu da ostanem trudna odmah nakon što se menstruacije?

Brojanjem dana nakon menstruacije možete da se zabrojite i ostanete trudni, iako to niste želeli. Ukoliko želite bebu mnogo je sigurnije da pokušate da odredite vreme ovulacije i utvrdite plodne dane koji dolaze pre i posle ciklusa
I. V.11.05.2021

„Da li mogu da ostanem trudna odmah nakon što se menstruacija završi?“ jedno je od najčešćih pitanja koje zanima mlade žene koje tek postaju seksualno aktivne. Odgovor na ovo pitanje daju lekari koji kažu – „ako žena ovulira ubrzo nakon završetka menstruacije, a zatim ima seks bez zaštite u danima oko ovulacije, mogla bi da zatrudni“. Teoretski je moguće zatrudneti u bilo kom trenutku menstrualnog ciklusa, posebno ako je u pitanju osoba sa neredovnim menstrualnim ciklusom. To znači da bi žena mogla da zatrudni pre, tokom ili neposredno nakon menstruacije.

Dani pre ovulacije takođe su „plodni“

Kako bi se sprečile neželjene trudnoće i sve što kao takve sobom nose, lekari naglašavaju da žena može zatrudneti odmah nakon menstruacije. Da bi se to desilo, partneri moraju da imaju seks u vreme ovulacije, koja se dešava kada jajnici oslobode jajašca. Što je žena bliža početku menstrualnog ciklusa – šanse da zatrudni odmah nakon menstruacije su veće. Takođe, šanse da ostane trudna su za ženu veće pogotovo ako ima seks pre ovulacije. U prilog tome govore rezultati studije iz 2019. u kojoj su korišćeni podaci više od 225.000 žena uz pomoć aplikacije za praćenje plodnosti. Studija je otkrila da žena može da zatrudni čak i kada se snošaj desi 7 dana pre ovulacije, pa do jednog dana nakon ovulacije.

Možete da zatrudnite i tokom menstruacije

Većina žena ovulira tokom sredine menstrualnog ciklusa – oko 14. dana i gotovo uvek pre 20. dana. Prvi dan menstrualnog ciklusa kod žene je uvek prvi dan menstruacijskog ciklusa, pa se ovulacija prosečne osobe dešava oko 2 nedelje nakon početka menstruacije. Žena čije se vreme ovulacije kreće u granicama proseka, može da zatrudni seksualnim odnosom već 7. dana, odmah nakon perioda, a ponekad i dok još uvek krvari. Zbog toga je ženama koje ne žele da zatrudne, ali žele seks u to vreme, uvek važno da koriste zaštitu. Važno je napomenuti da je trudnoća u ovom trenutku malo verovatna. Zbog toga je za žene koje pokušavaju da zatrudne bolje da imaju seks oko 12. do 14.  dana pre početka naredne menstruacije.

Kad ciklus kratko traje

Studija iz 2019. godine takođe je koristila podatke iz aplikacije praćennje plodnost kako bi uporedila više od 600.000 menstrualnih ciklusa. Otkrilo se da žene sa vrlo kratkim ciklusima obično ovuliraju oko 10. dana. S obzirom na to da je studija rađena na više od pola miliona žena treba napomenuti da je konkretna situacija zabeležena u manje od 1 odsto slučajeva. Ako žena kojoj menstruacija kratko traje ima seks u danima koji su prethodili trenutku ovulacije,  teoretski može da zatrudni već trećeg dana nakon početka ciklusa.

Faktori verovatnoće

Istraživanje iz 2018. otkrilo je da ciklus zdrave osobe može da varira do 9 dana godišnje. Zato, čak i neko ko normalno ovulira oko 17. ili 18. dana može povremeno da ovulira mnogo ranije. Veća je verovatnoća da će zatrudneti za vreme ili neposredno posle menstruacije ako:

  • često imaju nezaštićeni seks
  • imaju vrlo kratak ili nepravilan menstrualni ciklus
  • su starije od 40 godina i približavaju se menopauzi. Istraživanje iz 2002. godine pokazalo je da su žene starosti 40–45 godina ovulirale nešto ranije u svom ciklusu od mlađih žena.

Šanse da ostanete trudni

Šanse da zatrudnite razlikuju se od osobe do osobe i od ciklusa do ciklusa. Da bi tridesetogodišnja žena zatrudnela šanse su  u proseku su oko 20 odsto po ciklusu, pod pretpostavkom da imaju nezaštićen seks. Kada napuni 40 godina, šanasa za trudnoću je u proseku manja od 5 procenata. Međutim, individualna plodnost žene uveliko varira, pa neke od 40 godina mogu biti znatno plodnije od nekih 25-godišnjakinja. Šanse da zatrudni takođe zavise od toga kada žena ima seks u odnosu na ovulaciju. Studija zasnovana na podacima aplikacije za praćenje ovulacije žena koje su pokušavale da zatrudne otkrila je da su prosečne šanse za trudnoću sledeće:

7 dana pre ovulacije……………….3%
6 dana pre ovulacije……………… 6%
5 dana pre ovulacije……………… 9%
4 dana pre ovulacije……………. 18%
3 dana pre ovulacije……………. 27%
2 dana pre ovulacije……………. 33%
1 dan pre ovulacije……………… 42%
dan ovulacije……………………… 20%
dan nakon ovulacije……………… 8%

Šta je najsigurnije

Na kraju se može zaključiti da vreme dobijanja i tok menstruacije kod žene nema mnogo veze sa tim kada može da se zatrudni. Jer, žena može krvariti i zbog nečega što nije menstruacija. Zbog toga brojanje dana nakon menstruacije nije tačan način da se utvrdi sigurno vreme kada žena može da zatrudni. Sigurnije je da se pokuša sa određivanjem vremena ovulacije, kao i utvrđivanje plodnih dana koji dolaze pre i posle ciklusa.

visa mastercard maestro dina american express banca intesa visa mastercard